Beer

Ποια είναι η διατροφική αξία της μπύρας;

Η μπύρα παρασκευάζεται από φυσικές πρώτες ύλες με υψηλή διατροφική αξία όπως είναι το κριθάρι, η μαγιά και το νερό, οι οποίες συμβάλλουν σ’έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή. Η μπύρα διαθέτει πολλά ωφέλιμα συστατικά όπως είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες, τα μεταλλικά άλατα, τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες (κυρίως του συμπλέγματος Β). Προσφέρει πολλές βιταμίνες στον οργανισμό αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο για μια ισορροπημένη διατροφή.

Η μπύρα είναι ένα δροσιστικό ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως η μπύρα, απορροφούνται πιο αργά από το στομάχι με αποτέλεσμα και η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα να είναι χαμηλή.

b2

Τα φυσικά συστατικά της μπύρας και η συμβολή αυτών στην υγεία του ανθρώπου

Η ήπια κατανάλωση μπύρας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων όχι μόνο λόγω της μικρής περιεκτικότητας σε αλκοόλ αλλά και στα συστατικά που περιέχει όπως είναι τα αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες που έχουν προστατευτική δράση. Η μπύρα αποτελεί πηγή διαλυτών ινών που προέρχονται από τα κυτταρικά τοιχώματα του κριθαριού. Δύο ποτήρια μπύρα περιέχουν περίπου το 10% των συνιστώμενων καθημερινών αναγκών σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, επιβραδύνουν την πέψη και απορρόφηση του φαγητού και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.

b3

Αντιοξειδωτικά στοιχεία

Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία στη μπύρα βρίσκονται στο κριθάρι και στο λυκίσκο. Η ποσότητα αντιοξειδωτικών στη μπύρα εξαρτάται από το είδος της μπύρας, τα ακατέργαστα υλικά και την διαδικασία παρασκευής. Έρευνες έδειξαν η περιεκτικότητα αίματος σε αντιοξειδωτικά αυξάνεται με την κατανάλωση μπύρας που σημαίνει ότι απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό. Τα στοιχεία αυτά έχουν προστατευτικό ρόλο έναντι του καρκίνου χάρη στην δράση των ελεύθερων ριζών καθώς παίζουν και σημαντικό ρόλο στην μείωση των καρδιακών παθήσεων γιατί παρεμποδίζουν την θρόμβωση.

b4

Βιταμίνες

Η μπύρα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως νιασίνη, ριβοφλαμίνη (Β2), πυριδοξίνη (Β6), φολικό οξύ (Β9), και κοβαλαμίνη (Β12). Η μπύρα αποτελεί τη φυσική πηγή της βιταμίνης Β12 η οποία είναι απαραίτητη για τον οργανισμό. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β δρουν προστατευτικά στον οργανισμό από τις καρδιοαγγειακές παθήσεις και είναι περισσότερο ωφέλιμη από το λευκό κρασί. Επίσης, μειώνει και τα επίπεδα της ομοκυστείνης όπως είναι η κακή χοληστερόλη.

Λυκίσκος

Ο λυκίσκος βρίσκεται σε αφθονία μέσα στη μπύρα και τα άνθη λυκίσκου που προστίθενται κατά την επεξεργασία της λειτουργούν ως φυσικά συντηρητικά και αρωματικά. Ο λυκίσκος περιέχει φλαβονοειδή που έχουν προστατευτικές ιδιότητες σε κάποιες ασθένειες και βοηθούν στην καταπολέμηση κάποιων ειδών καρκίνου.

Μεταλλικά στοιχεία

Η μπύρα περιέχει κάλιο σε υψηλή συγκέντρωση ενώ στο νάτριο είναι χαμηλή. Επίσης, περιέχει ασβέστιο και αρκετό μαγνήσιο το οποίο είναι χρήσιμο κατά της πέτρας της χολής, της απόφραξης των χοληφόρων οδών και του ύπατος. Έρευνες απέδειξαν πως η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού μπύρας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.

Η μπύρα παχαίνει;

Η μπύρα δεν περιέχει λίπος και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Οι θερμίδες της οφείλονται κυρίως στο αλκοόλ και η θερμιδική της αξία είναι χαμηλότερη από άλλα ποτά αλλά καταναλώνεται πάντα σε μεγάλες ποσότητες. Από μόνη της η κατανάλωση μπύρας δεν σχετίζεται με την αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος και με την παχυσαρκία. Αντιθέτως, η ήπια κατανάλωση μπύρας σχετίζεται με χαμηλότερο ΔΜΣ στις γυναίκες.

Να την πιεις στο ποτήρι…

Τα βασικά συστατικά της μπύρας είναι το κριθάρι, η μαγιά, τα δημητριακά και το νερό. Πρόκειται για ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό συστατικά, που ωφελούν τα μέγιστα τον οργανισμό. Η μπύρα στο σύνολό της αποτελεί ίσως το πιο «υγιεινό» ποτό καθώς διαθέτει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα. Η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ είναι ιδιαίτερα χαμηλή, όμως ενδέχεται να προκαλέσει μέθη καθώς η κατανάλωσή της σπάνια μένει εντός λογικών ορίων…

Canal dive

Πολύτιμα συστατικά σε κάθε γουλιά

Νιασίνη, ριβοφλαμίνη, πυριδοξίνη, φολικό οξύ και κοβαλαμίνη είναι μερικές μόνο από τις πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συναντάμε στη μπύρα και που προστατεύουν τον οργανισμό από τη θρόμβωση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αλλά πέρα από τις βιταμίνες, πολύτιμη είναι και η παρουσία του λυκίσκου, που λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή, έχει αποδειχθεί, πως καταπολεμά ορισμένες μορφές καρκίνου.

Πολύτιμα και απαραίτητα για τον οργανισμό είναι και τα μεταλλικά στοιχεία, που εμπεριέχονται σε ένα ποτήρι μπύρας. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε ασβέστιο και μαγνήσιο μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στους νεφρούς. Τέλος, η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της μπύρας, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κριθάρι και στον λυκίσκο, αποτελεί ίσως τον βασικότερο λόγο για την κατανάλωση μπύρας-πέρα από την αξεπέραστη γεύση της.